Egyéb szolgáltatások

Kölyökkutya temperamentum teszt

Avagy a megfelelő kiskutya kiválasztása.

Amikor megszületik az elhatározás, hogy kutyát szeretnénk, akkor érdemes több szempontból is átgondolni a választást. Itt most direkt nem azt mondtuk, hogy a fajtaválasztást, mert a fajta csak az egyik tényező, hiszen ott van még a temperamentum.

Ez a két meghatározó tényező, amit hasznos figyelembe venni.

Hogyan induljunk neki?

A legfontosabb dolog talán az, hogy elsősorban a gazda életviteléhez leginkább passzoló fajtát próbáljuk meg behatárolni.

Milyen fajta kutya illik hozzám?

Amikor fajtatiszta kutyáról beszélünk, akkor mindegyiknél adottak bizonyos fajtajellegek, amik külső- és belső tulajdonságokat jelentenek. 

Ezek jellemzőek lesznek az adott fajtára és a valamikori tenyésztési célra vezethetők vissza. Például a labrador retriever -ideális esetben- rajong az apportmunkáért, a husky-nak pedig óriási mozgásigénye van.

Alaposan át kell gondolni mi az a tevékenység, munka, sport, amit rendszeresen fogunk űzni kutyánkkal és hogy ő abban vélhetően hogyan érzi majd magát. Pontosabban elég e majd neki (fizikailag és szellemileg) vagy netán túl sokat várunk tőle, bár utóbbira kevesebb példa akad.

Aktív (rendszeresen -kutyával- sportoló gazda mellé, aktív kutya (fajta) ajánlott, így lesz meg az egyensúly.

Temperamentum-választás

Ami a temperamentumot illeti, itt pedig érdemes mérlegelni mennyire vagyunk rutinos kutyásak, milyen múltunk van benne és furcsa lehet, de sokat számít mennyire ismerjük saját magunkat. 

Ahogyan a fajtaválasztásnál, itt is jó, ha megvan az összhang, ha tudjuk milyen jellemű kutyával tudnánk elképzelni az életünket.

Keverék kutyáknál ha fajta jellegekre, tudunk következtetni az nagyon jó, ha nem, akkor a temperamentum lehet a mérvadó.

Menhelyi vagy nem menhelyi kutya?

Az örökbefogadás egy rendkívül szép cselekedet. Buzdítunk is rá mindenkit.

Kölyökkutya esetében ez mondhatni sima ügy. 

A felnőttekkel ugyanakkor már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Sajnos, ha nem tudjuk egy kutya előéletét, azt sem fogjuk tudni mi rejtőzik lelke legmélyén.

Ez miért lehet gond? 

Azért, mert egész egyszerűen nem tudhatjuk mi kapcsol be nála, ami egy korábbi negatív élményére emlékezteti. 

Például egy ittas férfi (és ez lehet akár csak a jókedvű barátunk is buliból hazajövet) koordinálatlan mozgása/az alkohol szaga, egy seprűnyél látványa, egy hirtelen mozdulat.

A kapcsolás-módja pedig igen széles skálán mozoghat.

Jó, ha tudjuk, hogy egy örökbefogadott kutyának, nagyjából 2 hónapnyi idő kell ahhoz, hogy teljesen biztonságban érezze magát új otthonában, kötődjön új családjához és kiderüljön igazából milyen is az ő temperamentuma, természete.

Minden esetben érdemes szakemberrel menni az új családtag kiválasztására és később is tartani egymással a kapcsolatot.

Tenyésztőknek

Remek lehetőség a kölykök temperamentum tesztelése arra, hogy a kiskutyák a leginkább hozzájuk passzoló gazdához, családba kerülhessenek, ezáltal jó élménnyé varázsolva az együttélést. Elégedett gazdik=boldog kutyák!

Kérj időpontot!