Kutyakiképzés

Terápiás kutya

Az a segítőkutya típus, mely gazdájával/felvezetőjével együtt dolgozik. Ők ketten látogatnak el a célcsoportokhoz és kapcsolódnak be a -fejlesztő- foglalkozásokba, ahol pedagógus, gyógypedagógus, terápiás munkatárs, pszichológus vezeti az órát.

A klienseket jól ismerő, a velük foglalkozó szakember és a terápiás kutya felvezetője szorosan együttműködnek az előre megbeszélt -fejlesztési- cél érdekében.

Terápiás segítőkutyáinkkal háromféle módszerrel dolgozunk: Fejlesztő-, szintentartó-és kedélyállapot javító terápiás foglalkozásokon veszünk részt . Utóbbira példa a kórházi osztályok vagy idősek otthana szobalátogatásai.

A kiképzésről

A terápiás segítőkutya kiképzés során tehát a gazdát -későbbi felvezetőt- és kutyát egyaránt készítjük a két fordulós központi szervezet által előírt vizsgára, melynek sikeres teljesítése esetén igazolványt kapnak megszerzett tudásukról.

A vizsgára való felkészülés rendszeres tréningeket és otthoni gyakorlásokat igényel.

Kölyök vagy felnőtt kutyával kezdhető a képzés?

Is-is. Legjobb esetben már kölyökkortól készül a kutyával gazdája erre a kihívásokkal teli gyönyörű hivatásra. Ebben az esetben érdemes minél korábban kezdeni az alapozó nevelést, párhuzamosan a kutyaovival, majd az alapfokú engedelmes tanfolyammal.

Amennyiben a jelentkezőnek családi kutyája van és időközben jött az ötlet, hogy akár alkalmasak lehetnek együtt terápiás segítőkutyás pályára, először is szükség lesz egy egyesületünk kiképző szakembere általi tesztre.

A teszt azt vizsgálja, hogy a kutya temperamentuma megfelel e azoknak a kritériumoknak, amik alapfeltételei a terápiás képzés megkezdésének.

Amennyiben a kutya alkalmas, a képzés elkezdhető.

Milyen fajta kutya alkalmas terápiás segítőkutyának?

Nem fajtafüggő. Vannak alkalmasabb fajták, akikkel ideális esetben megadható egy-egy felkészülési folyamat tervezett időtartama -ez természetesen a gazda képességeitől is függ- , de alapvetően a kutya temperamentuma határozza meg azt, hogy jól fogja e érezni magát számos nem szokványos szituációban.

Csak a kutyán múlik a kiképzés sikere?

Nem. Onnantól kezdve, hogy a kutya alkalmasnak lett nyilvánítva, a kiképzés eredményességének legnagyobb része a gazdán múlik.

Természetesen a kiképző is fontos, hogy felkészült és rutinos legyen.

Kérj időpontot!