Kutyás program

Szemléletformálás intézményeknek

Szemléletformáló programjaink elsődleges célja a különböző korosztályok szociális készségének-, empátiájának-, segítőkészségének fejlesztése embertársaink valamint a társállataink felé.

Ember-kutya kapcsolat kialakulása

Alapelvünk, miszerint a kutyák életében fontos, hogy hasznosnak érezzék magukat, hogy feladatuk legyen, hiszen mióta az ember közelében élnek (háziasítás) hasznos tagjai az ember alkotta közösségeknek. 

Az etológiai kutatásoknak köszönhetően tudjuk, hogy már 15 000 évvel ezelőtt pl. táplálékért cserébe, megvédték a nagyobb vadállatoktól az éppen letáborozó embercsoportokat vagy az élelem szerzésben segítették a zsákmányszerző vadászatokat. Tehát igen korán megmutatkoztak az ember és a kutya közötti kooperáció alapjai, amiből aztán eljutottunk oda, hogy már célzottan tenyésztették a kutyákat különböző munka-formákra, hiszen remekül helytálltak a szükséges feladatok teljesítésében és rugalmasan alkalmazkodtak az ember életviteléhez.

A tudatos szelektálás eredménye a vadászkutyák, a juhászkutyák, a kotorékebek, az őrző-védők fajták..stb.

Csakis az állat (mi esetünkben a kutya) szellemi- és fizikai igényeinek figyelembevételével lehetünk felelős állattartók.

Interaktív programjaink célja

Az óvodás-, iskolás- és felnőtt közösségek közelebb kerülhessenek a segítőkutyákhoz, az állatok társadalmunkban betöltött szerepeiken keresztül, így megismerkedhetnek képességeikkel, feladataikkal, valamint jogaikkal.

Elemi célkitűzésünk, hogy az érdeklődők a bemutatóinknak, előadásainknak és a saját élményeik útján is tapasztalják meg mindazt, ami a személyiség- és közösségfejlesztés szempontjából hasznos lehet.

Kiképzett segítőkutyáink aktív bevonásával szeretnénk felhívni a figyelmet a fogyatékkal élő személyek elfogadására és esélyegyenlőségük elősegítésére.

Hogyan néz ki egy ilyen foglalkozás?

  • interaktív beszélgetés a felelős állattartásról (saját élmények mesélésén keresztül), a munkakutyákról (mentő-, segítő- kutya).
  • érdekes trükköket és feladatokat mutatnak be a kutyák (pl. pacsi, tolat, ugat, forog, tárgyak apportozása kézjelre, hangjelre).
  • a résztvevők saját maguk szerezhetnek élményt a négylábúakkal, hiszen a kutya az ő kérésükre is szívesen megcsinál feladatokat (pl. pórázonvezetés, trükkök)

Szemléletformálás szarvasgombász kutyák által

A természet védelme, az erre vonatkozó szabályok betartása és a kutya-gazda jólléte kiemelten hangsúlyos ebben a programban.

Az egyesületben mindannyian természetkedvelő és természetjáró emberek vagyunk, fontos számunkra a környezetünk védelme és a biológiai sokféleség megóvása.

Bemutatóval egybekötött szarvasgombászatról szóló előadásaink alkalmával szeretnénk átadni az érdeklődőknek a szakma szépségeit, ugyanakkor nehézségeit is, szemléltetve ezzel mennyi szegmensből áll a természetben kutyával felelősen dolgozni.

További célkitűzésünk a témában

  • A felelős állattartás jegyében szarvasgomba kereső kutyáinkkal valamennyi korosztályhoz tartozó- és bármilyen családi együttélési formában élő ember számára elérhető szabadidős aktivitáshoz szeretnénk kialakítani az örömteli motivációt.

Kérj időpontot!