Kutyakiképzés

Személyi segítő kutya

A személyi segítő kutya kinél alkalmazható?

  • Olyan nehézséggel élő gazdájánál, aki önmagát nem képes ellátni, így segítőkutyáját sem (pl ha gyermekről van szó vagy a fogyatékosság típusa, mértéke miatt), viszont mindig van velük emberi segítség.
  • Olyan képesség-romlás esetén, ami hosszú idő alatt mutat csökkenő mértéket (pl. látásromlás) és ez idő alatt is jelentős segítség a kutya munkája.
  • Gyermekek esetében, például családban élő, értelmi- vagy szociális nehézségekkel küzdő kisgyermek (pl. autizmussal, ADHD-val élő gyermek) mellett.
  • Pszichológiai szempontból rászoruló embernél.

Hogyan is tud segíteni gazdájának?

Talán a személyi segítő kutya feladatait a legnehezebb behatárolni, pontosan megadni.

Jelenlétével és képzettsége által fizikai és lelki segítségnyújtásra egyaránt képes.

Gyermeknél például dühroham kitörésekor megakadályozza, hogy elszaladjon a szülőtől és ugyanebben a helyzetben a kutya képes arra is, hogy gazdájával való erős kapcsolatának köszönhetően, kizökkentse és megnyugtassa őt. 

Bizonyos emberi interakciókban (idegen emberek társaságában), szituációkban (pl. tömegben), helyeken (liftben) szorongó felnőtt tünetei csökkennek vagy teljesen elmúlnak személyi segítő kutyája jelenlétében, ezáltal javítva gazdája életminőségét.

Teljes mértékben a gazda igényei alapján összeállított feladatokról van szó.

Milyen kutya alkalmas erre a feladatra?

Ez a gazda egyéni igényeitől függ. A kiképzés kölyökkortól indul és a kutya temperamentuma meghatározó tényező.

Vizsga

A gazda és kutyája együtt adnak számot tudásukról a 13 feladatból álló vizsgán, melyre egyéni idő alatt készülnek fel személyi segítő kutya kiképző segítségével.

A vizsga pontos feladatsora dokumentumtárunkból letölthető. [PDF]

Jelentkezz saját részre személyi segítő kutyáért!