Magunkról

Alapítás

A Kutyaköztársaság-Munkakutya Egyesület 2017-ben jött létre. 

Szervezeti formánk viszonylag fiatal, segítőkutyás tevékenységünk tizenéves múltra tekint vissza.

Egyesületünk két alappillére a segítőkutyás profil és a szarvasgombászat.

Önkénteseink valamilyen formában mindannyian “kutyásak” , mindemellett küldetésüknek érzik embertársaik segítését, a társadalmi szemléletformálást, a felelős állattartást és hasonlóan is gondolkodnak, azonos értékrendet képviselnek.

Tagjaink között megtalálható például habilitációs kutyakiképző, gyógytornász, természetvédelmi- és környezetvédelmi mérnök, állatorvos vagy éppen gyógypedagógus szakember.

Színes érdeklődésű emberek közössége a miénk, így alkotunk mi egy csapatot.

.

Célunk

A Kutyaköztársaság egyik fő célja terápiás segítőkutyák eljuttatása a humánszolgáltatás intézményeibe, ahol az oktatás-nevelésben, készség- és képességfejlesztésben, kedélyállapot javításban vehetnek részt, ezáltal növelve a célcsoportban lévő személyek motivációját, kedvét adott feladatok végrehajtásához vagy megváltozott élethelyzetükhöz való rugalmas adaptációt tudjuk erősíteni az arra rászoruló embertársaink számára.

Ép-, testi -vagy értelmi fogyatékkal élő-, lelki nehézségekkel-, tanulással küzdő, autizmus spektrum zavarral élő, SNI-s, BMTN-es…stb. személyekkel egyaránt dolgozunk.

 

A szarvasgombászatot, mint mesterséget hivatalosan 2021-ben tanultuk ki. Még ebben az évben a kis foxi kutyánk és gazdája 3. helyezést értek el az országos szarvasgomba kereső kutyák versenyén profi osztályban, ami kezdő triflászokhoz képest óriási nagy dolognak számít. Ez az eredmény abszolút megalapozta azt, hogy nekünk ott a helyünk ebben a világban és a kezdeti sikerek elindítottak minket ezen az úton.

Ma már eredményes szarvasgombászoknak számítunk, további saját kutyákat készítettünk fel élőhelyi keresésre és vizsgáztattunk le sikeresen. 

Rendszeresen járjuk az erdőt és gyűjtjük a föld alatti kincseket.

Általunk képezhető munkakutya-típusok

Terápiás segítőkutya

Az a segítőkutya típus, mely gazdájával/ felvezetőjével együtt dolgozik.

Mozgássérült-segítő kutya

Az egyik legnagyobb fizikai igénybevételű segítőkutya típus

Személyi segítő kutya

Csökkenő képességű- vagy autizmussal élő személy mellé

Szarvasgomba kereső kutya

Földfelszín alatti gombák engedélyköteles felkutatásához

Csapatunk

Földi Mónika
Egyesületi elnök
Kiképzési program felelős

Gyerekkoromban falun éltünk. Voltak mindig háziállataink és én onnantól kezdve tudtam, hogy felnőttként állatokkal, főként kutyákkal szeretnék foglalkozni. 

2010-ben realizálódott a nagy álmom, hiszen megkaptam életem első saját kutyáját, Queent (labrador retriever), akinek hála belevetettük magunkat a terápiás kutyák világába. Levizsgáztunk együtt és onnantól nem volt megállás.

Igyekeztem minden lehetőséget megragadni, hogy tudásomat bővítsem a témában és olyan szakemberektől tanuljak, akik már akkoriban is régi motorosnak számítottak a segítőkutyák világában.

Elvégeztem a habilitációs kutyakiképzői- és a mozgássérültet segítő kutya kiképzője tanfolyamot, valamint több továbbképzésre is jártam, ami a célcsoportokkal kapcsolatos.

Nem sokkal később volt szerencsém kipróbálni magam a mentőkutyás szakmában is, majd évekkel később egy fiatalabb kutyámmal igen komoly felkészítést követően éles riasztásokra jártunk. A terület- és romkutatás, valamint az élő- és halott személyek felderítése volt a specifikációnk.

Utólag abszolút sorsszerűnek gondolom, ahogyan az életünk egyszer csak vett egy nagy fordulatot, melynek hatására mára a mentőkutyázást a szarvasgomba keresés váltotta fel. Mindig is közel állt hozzám a természet, egyetemi szakomnak a biológiát választottam.

A szarvasgombászathoz, mint mesterséghez elvégeztem a szükséges iskolákat, kiváltottam az engedélyeket és vizsgázott kutyáimmal belevetettük magunkat újdonsült szenvedélyünkbe. 

Úgy érzem ebben a két gyönyörű hivatásban kiteljesedhetek és a kutyáim is imádják közös programjainkat.

Fontosnak tartom, hogy felkészült szakemberként álljak helyt azokban az ágazatokban, amiket egyesületünk képvisel, így folyamatosan képzem magam és erre ösztönzöm csapatom tagjait is.

Jakabné Bagi Ágnes
etikai bizottság elnöke
terápiás programkoordinátor

Jakabné Bagi Ágnes vagyok, gyógytornász (TSMT terapeuta), hippoterapeuta, kutyaterápiás foglalkozásvezető. Az állatokat gyermekkorom óta szeretem, mindig többféle háziállat vett körül otthon. Hamar körvonalazódott bennem, hogy a munkám során gyerekekkel és állatokkal szeretnék foglalkozni. Így lettem gyógytornász, majd elvégeztem a rá épülő lovasterapeuta képzést, azon belül a hippoterápiát, mely során elsősorban mozgásukban akadályozott embereknek segítek fejlődni. Ebben 2 lovam, Rubin (magyar félvér) és Alfonz (gidrán) vannak segítségemre. 

Az alap szakmámmal a gyermekrehabilitáció területén dolgozom, ahol kapcsolatba kerültem a kutyásterápiával. Ennek hatására lett Csente, a fekete labradorom, akivel terápiás segítőkutya vizsgát tettünk, és több területen, korosztállyal is együtt dolgozunk.

Mindhárom ágazatban elsősorban gyerekekkel dolgozom/unk. Terveim között szerepel a terápiás állatok számának, fajtájának bővítése.

Dr. Hatvani Anna
állatorvos
terápiás foglalkozásvezető

Már hosszú évek óta vagyok az Egyesület ellátó állatorvosa. Gyermekkori álmom vált valóra azzal, hogy kutyánkkal, Csumpival tanuló terápiás páros lettünk. A vizsgáink után, ha majd aktív páros leszünk, olyan foglalkozásokat szeretnék tartani, melyekkel a két, számomra legfontosabb dolgot adhatom át az embereknek: a felelős állattartást, mint állatorvos, és az állatok csodás gyógyító erejét, mint terápiás foglalkozásvezető.

Nagy Tímea
Egyesületi tag
terápiás kutya felvezető

Nagy Tímea vagyok és Egerben élek a családommal. Végzettségemet tekintve környezetgazdálkodási-agrármérnök vagyok és évekig környezetvédelemmel foglalkoztam. Gyermekkoromat a csodás Börzsöny szívében töltöttem, a természet iránti vonzalom és kötődés azóta is elkísér utamon. Az állatokkal való szoros barátságom is gyermekként köttetett, számos különféle kisállat boldog gazdája lehettem.

Málna kutyánk 2022. nyarán került a családunkba, aki egy fiatal és energikus csokilabrador leányzó. Már kölyök korában megmutatkozott gyerek- és embercentrikussága, akkor igazán boldog, ha társaságban lehet. 

Jövőbeni terveink szerint terápiás segítőkutya válik majd belőle a Kutyaköztársaság Munkakutya-Egyesület tagjaként. 

Jelenleg készülünk a terápiás segítő kutyákat elismerő vizsgára. Célom, hogy terápiás kutya gazdájaként minél szélesebb körben megismerkedhessünk  a hivatással és vele minél közelebb kerülhessünk az emberekhez, hogy segítséget nyújthassunk ott, ahol igazán szükség van ránk.

Szigeti Balázs László
Egyesületi tag
szarvasgombász programkoordinátor

Amióta az eszemet tudom, az élővilág működésének megismerése volt számomra mindig a legizgalmasabb elfoglaltság. Órákon át tudtam nézni a hangyák ténykedését, a madarak szorgoskodását, akár egy befőttesüvegnyi pocsolyavíz tartalmát is képes voltam nagyítón keresztül vizsgálgatni. Állatok hadával vettem magam körül gyerekkoromban, leginkább akváriumokkal.

Fiatal felnőtt koromra etológiai tudással felvértezve eljutottam a kutyákig. Első állomásként elveszett vagy elkóborolt kutyák állomásoztak nálam pár hétig vagy hónapig, amíg sikerült gazdát találni nekik. Aztán egy napon egy rövid szőrű foxterriernek kerestek gazdát, ami utána velem töltött majd’ 16 évet. Már öreg kutya volt, amikor megfogadtam, hogy következő kutya csak akkor lesz az életemben, ha tudok adni neki munkát is. Erdőjáróként, gombászként az elképzelés adott volt, szarvasgombász kutya legyen! És persze foxi is. Így lett új kutya, s lett belőle szarvasgombász kutya.

Végzettségeimet tekintve gombaszakellenőr-, vadgazda mérnök- és szarvasgombász vagyok. Természetvédelmi mérnöki tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen jelenleg is folytatom.

Az egyesületnél az én reszortom a szarvasgombász kutya képzés, egyéni tanfolyam keretein belül. Várunk mindenkit szeretettel.

Szatmári Tímea
Egyesületi tag
gyógypedagógus

Szatmári Tímea vagyok, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem negyedéves, azaz végzős gyógypedagógus hallgatója, pszichopedagógia és tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányokon.

Egészen kisgyerekként, már óvodában is tudtam, hogy én mindenképpen állatokkal és gyermekekkel szeretnék foglalkozni valamilyen módon. 

A gyógypedagógiára valójában egy véletlen folytán találtam rá, de azóta sem bánom ezt a döntésemet, ugyanis nagyon szeretem és önmagamra találtam benne. Lehetővé teszi, hogy gyermekekkel dolgozhassak együtt, izgalmas és kihívásokkal teli.

 Az egyetemen keresztül kerültem kapcsolatba először terápiás segítő- és vakvezető kutyákkal, akik munkája teljesen elvarázsolt. A hatásukra döntöttem úgy, hogy későbbi munkám során mindenképpen szeretnék majd állatasszisztált terápiás foglalkozásokat vezetni és együtt dolgozni a „saját” terápiás segítőkutyámmal is, különböző helyszíneken. Céljaim közé tartozik többek között a meseterapeuta képzés elvégzése és a meseterápiás foglalkozásaimba egy terápiás segítőkutya bevonása. 

Fontosnak tartom ezeken felül, hogy a szűkebb és tágabb környezetem szemléletét formálni tudjam és ezzel segíthessem az állatok védelmét.

Működési területeink

Vármegyék

  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • Heves
  • Hajdú-Bihar
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
  • Nógrád
  • Békés
  • Pest
  • Jász-Nagykun szolnok

Bázisaink

  • Eger
  • Debrecen

Keress minket bizalommal!