Munka
közben

szoros együttműködésben

A föld alatti gombák az erdők birodalmának rejtélyes, titokzatos lakói- mai napig nem sikerült megfejteni minden titkukat. Ezek a gombafajok az erdei ökoszisztémákban kulcsfontosságú szerepet töltenek be, szoros kapcsolatban élnek egyes fafajokkal.
Kapcsolódásuk annyira szoros, hogy a biológiának külön szakkifejezése van rá. A fa gyökereit a gombafonalak köpenyszerűen körbefonják, mikorrhizát alkotnak.
Vannak fajok, melyeknél a gombafonalak be is hatolnak a gyökér szövetei közé. Kölcsönösen támogató kapcsolat ez, szimbiózis, melyben a fák és a gombák segítik egymás táplálékszükségletét kielégíteni.

Kölcsönös támogatás

Különböző gombafajok sokasága képes erre a kapcsolódásra, Az ismertebbek föld feletti fajok között vannak például a vargányák, tinóruk, galócák. Ezek a gombák is szoros szimbiózisban élnek a növényekkel. Az említett kölcsönös támogatás következménye, hogy a megfelelő kapcsolatokkal rendelkező fáknak, bokroknak erősebb védelmi rendszerük van a betegségek ellen, gyorsabban regenerálódnak, erélyesebben növekednek, és jobban tűrik a szárazságot is. Könnyebben vészelik át az aszályos időszakokat, általánosságban jelentősen nagyobb a stressztűrésük.

Kell a partner

Azon gombafajok, amelyek mikorrhiza kapcsolatokban élnek különböző gazdanövényekkel, önállóan életképtelenek. Ha optimális körülmények közé kerülve spórájukból meg is indul a gombafonalak képződése, a megfelelő partnerrel történő kapcsolódás lehetősége nélkül elpusztulnak.

Változatos élőhelyek

A szarvasgombák széles körben elterjedtek az egész világon, különféle éghajlati és talajtípusokon. A világ trópusi és szubtrópusi területein, de a mediterrán és kontinentális éghajlatú térségekben is számtalan helyen találhatnak ideális feltételekre a különböző szarvasgomba fajok. Nem csupán a természetes erdőkben; a különféle szarvasgomba fajok parkokban, kertekben, ember által kialakított területeken is megtelepedhetnek. Előfordulásukat befolyásoló tényezők közül kifejezetten fontos az adott terület klímáján kívül a területen található talaj összetétele is, legtöbbjük kedveli a nem túlságosan kötött, de agyagos, humuszban gazdag, meszes közeget. A talajalkotók megléte mellett fontos a talaj kémhatása is, az egyes föld alatti gombafajok különböző pH-értéket preferálnak.

Fenntarthatóság

A szarvasgombák fontos szereplők egy erdő életében. Az emberi tevékenység, mint az erdőgazdálkodásban a fakitermelés, a talajvízszintet befolyásoló beavatkozások vagy a szennyezések, negatívan befolyásolhatják az élőhelyüket. Kiemelten fontos a fenntartható erdőgazdálkodás és a természeti területek megóvása annak érdekében, hogy a szarvasgomba fajok hosszú távon is fennmaradhassanak és betölthessék ökológiai szerepüket.

Körforgás

A szarvasgombák nem csupán csodálatos jelenségei a természetnek, hanem fontos ökológiai feladatokat is betöltenek az erdei életközösségekben. A talaj szerves anyagait saját anyagcsere-folyamataik során szervetlenné alakítva a növények számára felvehetővé teszik, termőtestük sokféle állat számára táplálékul szolgál.

Olvass tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük